Περιεχόμενα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

WTF - KUKKIWON

ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΑΘΗΤΗ

ΣΤΟΛΗ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΖΩΝΕΣ


ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

´Εχουν γίνει αρκετές προσπάθειες ταυτοποίησης της αρχικής μορφής του Ταεκβοντό μ’ ιστορικές περιόδους χωρίς απόλυτη τεκμηρίωση. ´Ολοι όμως οι ιστορικοί συμφωνούν πως οι ρίζες του σημερινού Ταεκβοντό βρίσκονται στην προ 2000 ετών ιστορία της Κορέας, όπου μπορούμε να εντοπίζουμε παρόμοια συστήματα πολεμικών τεχνών με διαφορετικά ονόματα όπως "Subak", "Taekkyon", "Hwarang". Υπάρχουν υποστηρικτές της καταγωγής του Ταεκβοντό από συστήματα της Κίνας αλλά η επίσημα αποδεχτή προέλευση είναι από το αρχαίο βασίλειο του Shilla. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κορέας είναι λογικό τα γηγενές συστήματα πολεμικών τεχνών να έχουν στοιχεία ή επιρροές από γειτονικά συστήματα της Κίνας ή της Ιαπωνίας.

Στην εποχή του βασιλείου του Shilla oι "Hwarangdo" οι πρώτη μαθητές της πολεμικής τέχνης που γέννησε το Ταεκβοντό ήταν νεαροί ευγενούς καταγωγής που για να ενταχθούν σ’ αυτό το σώμα το στρατιωτικό και εξαιρετικά εκπαιδευμένο σώμα έπρεπε να περάσουν από δυσκολίες, τελετές και εξετάσεις και να διακριθούν. Σαν μέλη του σώματος αυτού εξασκούνταν σωματικά και καλλιεργούσαν το πνεύμα και το ήθος τους και διδάσκονταν φιλοσοφία, ιστορία και τακτικές πολέμου. Η εκπαίδευση ήταν συνεχόμενη και ιδιαίτερα σκληρή και σ’ αυτήν περιλαμβάνονταν ευρύτερα στοιχεία πολεμικών τεχνών όπως ξιφομαχία, τοξοβολία, ιππασία και μάχη σώμα με σώμα. Ακολουθούσαν συγκεκριμένο Κώδικα Τιμής ο οποίος πέρασε αφού προσαρμόστηκε ανάλογα και στο σύγχρονο Ταεκβοντό. Ο Κώδικας Τιμής επέβαλε πίστη, εντιμότητα, αξιοπρέπεια, επιμονή και απόρριψη της άσκοπης βίας.

Η δυναστεία "Koryo" (918-1392) ένωσε τα βασίλεια της Κορεάτικης χερσονήσου και καθιέρωσε το "Taekkyon" (ή "Subak") σαν κυρίαρχη πολεμική τέχνη και υποχρεωτική εκμάθηση για τους αξιωματούχους στρατιωτικούς. Την ίδια εποχή η πολεμική τέχνη άρχισε να γίνεται λαοφιλής και διοργανώθηκαν οι πρώτοι διαγωνισμοί. Στην διάρκεια της δυναστείας "Chosun" κάνει την εμφάνιση του και το πρώτο εικονογραφημένο εγχειρίδιο πολεμικών τεχνών το "Muyedobo-Tongji" το οποίο παρουσιάζει εικονογραφήσεις 38 κινήσεων που μοιάζουν με τα Poomsae και τις βασικές κινήσεις του σύγχρονου Ταεκβοντό.

Μετά το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και την απελευθέρωση της Κορέας από την Ιαπωνία το Ταεκβοντό άρχισε να παίρνει την τωρινή του μορφή με το άνοιγμα σχολών εκμάθησης ("Kwan"). Το 1955 το Ταεκβοντό παίρνει το επίσημο όνομα του και ανακοινώνεται σαν Εθνική Πολεμική Τέχνη της Κορέας. Το 1972 ιδρύθηκε η έδρα του Ταεκβοντό η "Kukkiwon" η οποία ανέπτυξε το Ταεκβοντό σ’ αγωνιστικό και παραδοσιακό και το οργάνωσε διοικητικά σε Παγκόσμια Ομοσπονδία, σε Εθνικές και Τοπικές Ομοσπονδίες και Ολυμπιακό Άθλημα.

Πάνω


WTF - KUKKIWON

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό (World Taekwondo Federation) είναι η Διεθνής Διοικητική Αρχή του Ταεκβοντό και είναι μέλος της Ένωσης Θερινών Ολυμπιακών Διεθνών Ομοσπονδιών (ASOIF - Association of Summer Olympic International Federations). Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό είναι και η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (ΕΛΟΤ), στην οποία ανήκει ο Α.Σ. Αγχέμαχος.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό ιδρύθηκε τον Μάϊο του 1973 και εδρεύει στην πόλη Σεούλ της Κορέας. Πρόεδρος της είναι ο Κορεάτης Δρ. Τσονγκγουόν Τσο από το 2004. Τα κράτη μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό είναι 200 και είναι χωρισμένα σε τοπικές οργανώσεις γεωγραφικά ανάλογα με την χώρα προέλευσης, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα (πηγή Ιούλιος 2011).

Η Kukkiwon είναι η έδρα του Ταεκβοντό και συγκεκριμένα της Παγκόσμιας Ακαδημίας Ταεκβοντό. Βρίσκεται στην πόλη Σεούλ, της Κορέας και είναι η ιδρύτρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό το 1973. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του πνεύματος και των ικανοτήτων που διέπουν την τέχνη του Ταεκβοντό. Εκεί οργανώθηκε και διεξήχθει το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό.

Η Kukkiwon είναι υπεύθυνη για την έκδοση και πιστοποίηση των πτυχίων Μαύρων ζωνών για τους μαθητές του Ταεκβοντό σ’ όλον τον κόσμο. Ετησίως διοργανώνει και φιλοξενεί αγωνιστικές και προπονητικές εκδηλώσεις όπως σεμινάρια και συνέδρια και το ετήσιο φεστιβάλ Hammadang όπου γίνεται επίδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο σε σπασίματα, φόρμες και αυτοάμυνες. Η Kukkiwon ως αναμενόμενο έχει μια από τις καλύτερες Ομάδες Επίδειξης παγκοσμίος.

Η Kukkiwon είναι αφοσιωμένη στην εξάπλωση της κουλτούρας, του πνεύματος και της ιστορίας του Ταεκβοντό παγκοσμίως ενισχύοντας την ανταγωνιστική δύναμη του Ταεκβοντό σαν πολεμική τέχνη στην καθημερινότητα. Στόχος της είναι η εξάπλωση του πνέυματος και των αξιών του Ταεκβοντό για αυτοκυριαρχία, αυτοθυσία και προσφορά έτσι ώστε να γίνει μοντέλο προς μίμηση καλής συμπεριφοράς των πολιτών.

Πάνω


ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΑΘΗΤΗ

Πάνω


ΣΤΟΛΗ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Η στολή του μαθητή του Ταεκβοντό λέγεται "Dobok" και αποτελείται από ένα παντελόνι και ένα σακάκι χρώματος λευκού και συνήθως βαμβακερού υφάσματος. Το σακάκι της στολής έχει ένα V στον λαιμό το οποίο είναι λευκό για τις έγχρωμες ζώνες και μαύρο για τις μαύρες ζώνες. Η στολή δένεται εξωτερικά από το σακάκι με την ζώνη που αντιστοιχεί στην βαθμίδα γνώσεων του μαθητή του Ταεκβοντό.

Τόσο το παντελόνι όσο και το σακάκι της στολής πρέπει να είναι ευρύχωρα για να επιτρέπουν την ευχέρεια κινήσεων στα πόδια και στα χέρια. Το παντελόνι πρέπει να φτάνει μέχρι τον αστράγαλο σκεπάζοντας το κουντουπιέ και το σακάκι πρέπει να είναι φαρδύ και να φτάνει μέχρι το ύψος των μηρών.

Ο εξοπλισμός του μαθητή του Ταεκβοντό που είναι απαραίτητος για το αγωνιστικό μέρος της προπόνησης είναι η κάσκα (προστατευτικό κεφαλιού), ο προστατευτικός θώρακας, το προστατευτικό γεννητικών οργάνων, οι επικνημίδες, οι επιβραχίονες, το προστατευτικό οδοντοστοιχίας και προαιρετικά τ’ αθλητικά παπούτσια.

Εξοπλισμός για την προπόνηση παρέχεται από τον σύλλογό και ενδεικτικά είναι οι στόχοι, οι ασπίδες και ο σάκος.

Πάνω


ΖΩΝΕΣ

Η ζώνη για το Ταεκβοντό είναι μέρος της στολής και φοριέται πάνω από την στολή (το Ντόμποκ) στο ύψος της μέσης και με το δέσιμο μπροστά. Η ζώνη για τον μαθητή του Ταεκβοντό δηλώνει την εξέλιξη του και το επίπεδο του στην ιεραρχία της τέχνης. Η ζώνη έχει διαφορετικό χρώμα για το κάθε επίπεδο της ιεραρχίας και το κάθε χρώμα έχει έναν αντίστοιχο συμβολισμό. Τα χρώματα των ζωνών είναι έξη και η πρόοδος από την μια ζώνη στην επόμενη είναι προαγωγή ενός βαθμού. Υπάρχουν οι έγχρωμες ζώνες και η μαύρη ζώνη η οποία έχει ξεχωριστές βαθμίδες τα Νταν. Τα χρώματα των έγχρωμων ζωνών είναι:

Για την μετάβαση από την μια έγχρωμη ζώνη στην επόμενη υπολογίζεται και η ενδιάμεση βαθμίδα της μισής ζώνης π.χ. από την κίτρινη ζώνη για προαγωγή στην πράσινη ζώνη μεσολαβεί η μισή πράσινη ζώνη κ.ο.κ. Οι βαθμοί των έγχρωμων ζωνών λέγονται Κουπ (από 10ο έως 1ο Κουπ) και οι βαθμοί της μαύρης ζώνης λέγονται Νταν. Η λευκή ζώνη με την οποία ξεκινάει ένας αρχάριος μαθητής είναι το 10ο Κουπ. Οι ζώνες αποκτούνται κατόπιν εξετάσεων σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος και υπάρχει προκαθορισμένη διδακτέα ύλη για κάθε βαθμίδα της τέχνης. Οι ζώνες χωρίζονται βάση ύλης σε ζώνες γι’ αρχάριους (10ο Κουπ), μέσους (9ο έως 1ο Κουπ) και προχωρημένους (1ο Νταν και άνω) μαθητές. Υπάρχουν 10 βαθμοί Νταν για την μαύρη ζώνη και ο 10ος βαθμός δίνεται τιμητικά σε Μεγάλους Δασκάλους άνευ εξετάσεων. Η πρακτική άσκηση για την μετάβαση από το ένα Κουπ στο επόμενο υπολογίζεται σε μήνες και για την μετάβαση από το ένα Νταν στο επόμενο υπολογίζεται σε χρόνια. Ο συμβολισμός των χρωμάτων κάθε ζώνης είναι διαφορετικός από φιλοσοφικής πλευράς και συσχετίζεται με την ωριμότητα του μαθητή της τέχνης.

Η λευκή ζώνη συμβολίζει την αγνότητα και την αθωότητα του αρχάριου μαθητή.

Η κίτρινη ζώνη συμβολίζει τη γη όπου εκεί αρχίζει να φυτρώνει (σαν βλαστός) η βασική γνώση του μαθητή.

Η πράσινη ζώνη συμβολίζει την ανάπτυξη (σαν φυτό) του μαθητή μ’ αργό αλλά σταθερό τέμπο.

Η μπλε ζώνη συμβολίζει τον ουρανό προς το οποίο ορθώνεται ο μαθητής καθώς αναπτύσσει τις γνώσεις του για την τέχνη (σαν το φυτό που μετατρέπεται σε δέντρο).

Η κόκκινη ζώνη συμβολίζει την φωτιά, την δύναμη, το πάθος και το αίμα (σαν πηγή ζωής) καθώς ο μαθητής έχει αναπτυχθεί στην τέχνη σωματικά και πνευματικά.

Η μαύρη ζώνη συμβολίζει την ωριμότητα και την ολοκλήρωση της διδαχής της τέχνης αλλά και μια νέα αρχή στην τέχνη χωρίς φόβο λόγω της ωριμότητας που αποχτήθηκε στις προηγούμενες βαθμίδες.

Πάνω

Πηγές πληροφοριών: Ο ιστότοπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό και το βιβλίο του Κου. Φυσετζίδη, Μ., (2011) "Ολυμπιακό Ταεκβοντό άθλημα και τέχνη", Αθήνα.


Αρχική Σελίδα